L’OBSERVATORI CIUTADÀ CONTRA LA CORRUPCIÓ PRESENTA LES PRIMERES JORNADES EUROPEES CONTRA LA CORRUPCIÓ

NOTA DE PREMSA

L’OBSERVATORI CIUTADÀ CONTRA LA CORRUPCIÓ PRESENTA LES PRIMERES JORNADES EUROPEES CONTRA LA CORRUPCIÓ

Tindran lloc els dies 13 i 14 de novembre en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània 

L’Observatori Ciutadà contra la Corrupció és una iniciativa impulsada per 7 associacions (Atelier, Acció Cultural del País Valencià, Acicom, Ca Revolta, Escola Valenciana, Perifèries i Societat Coral El Micalet) preocupades per l’escassa resposta ciutadana a l’extensió de la corrupció al País Valencià durant els últims anys. En aquest sentit, l’Observatori s’ha marcat com a objectiu crear consciència social i ciutadana contra un càncer que en el cas del nostre país ha assolit una magnitud excepcional.

Per avançar en aquesta línea, l’Observatori s’ha reunit amb entitats, partits i institucions; ha endegat el seu propi procés de constitució formal i legal; i ha començat a dissenyar un programa d’activitats.

Roda de premsa de l'Observatori Ciutadà contra la Corrupció, a Ca Revolta. Fotos: PRATS i CAMPS
Roda de premsa de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció, a Ca Revolta.
Fotos: PRATS i CAMPS

La primera iniciativa, que s’ha presentat avui mateix, és la realització d’unes Jornades Europees contra la Corrupció els dies 13 i 14 de novembre a València, a l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània, que abordarà tres àmbits d’actuació:

El primer àmbit és el jurídic, ja que és clar que sense un suport legal clar i una actuació decidida de fiscals i jutges no serà possible posar fi a aquest càncer social. Per això l’Observatori ha volgut comptar amb la participació de José Antonio Martín Pallín, fiscal i magristrat emèrit del Tribunal Suprem, per abordar la Convenció de Nacions Unides com una referència internacional necessària, i de Joquim Bosch, portaveu de Jutges per la Democràcia.

El segon àmbit és el del periodisme, perquè el paper dels mitjans de comunicació és clau en un doble sentit: en la investigació dels casos, com a mecanisme de vigilància i informació; i en la denúncia d’aquests, com a instrument de consciència social i ciutadana de la gravetat del problema i de les seues múltiples implicacions (econòmica, democràtica, ètica…). Per aquest motiu hem convidat periodistes valencians que han estat protagonistes en la denúncia i investigació d’alguns dels casos més greus que el nostre país ha patit.

Finalment, el tercer àmbit és l’associatiu. L’Observatori té com a àmbit d’actuació el País Valencià, alhora que neix amb vocació de treball en xarxa estatal i europea amb d’altres iniciatives ciutadanes que expressen una preocupació semblant, amb l’objectiu d’intercanviar informació, experiències i iniciatives, d’aprendre i també de poder recórrer a instàncies associaciatives i institucionals supravalencianes. Aquesta és la motivació de l’organització del taller d’intercanvi d’experiències i de bones pràctiques que tindrà lloc el dissabte 14, en el qual participaran quatre associacions (dues de l’Estat i dues d’Europa) amb les que iniciem una relació que ens pot ajudar, a més, a internacionalitzar el cas valencià.

NOTA DE PREMSA – L’OBSERVATORI CIUTADÀ CONTRA LA CORRUPCIÓ PRESENTA LES PRIMERES JORNADES EUROPEES CONTRA LA CORRUPCIÓ